Libido, eller sexlyst, varierer fra person til person og mellom partnere. Mens stereotyper eksisterer definitivt (tenk tenåringer med rasende hormoner), er sexlysten høyst personlig.

I tillegg er sexlysten avhengig av alder, stressnivå, sivilstatus, osv., En persons ØNSKE om å ha sex kan også  svinge opp og ned. Så hvordan vet du at din libido er normal eller helt utenfor? Og hvis noe er galt, hva kan gjøres med det?

For høy, for lav, eller akkurat riktig? Hvis sexlysten ikke er på topp og du ikke helt har det på stell,  bør du være bekymret?

Sexterapeut og New York Times bestselgende forfatter, Ian Kerner, (PhD), sier at «normal sexlyst er et altfor fleksibelt ord … det kommer helt an på hva din grunn-libido er.»

Han påpeker at mens det kan være normalt for en person å ville ha sex en gang om dagen, er det også helt normalt for en aseksuell person å ha null sexlyst.

Et betydelig avvik fra grunnlinjen er det som er til syvende og sist en grunn til bekymring. Ifølge Kerner, er en endring i din libido bare et problem når det er et problem for deg eller for din partner.

Sex- og samlivsekspert Emily Morse bemerker at det ikke er uvanlig for par å ha ulike libido. Det er egentlig ingen «normal» grense for hvor mye man ønsker å ha sex (eller faktisk ha sex). Din libido og sexlyst er unik, slik er alle andres. Og er du singel og ønsker mer sex, enten du er kvinne eller mann: Anbefalt sjekkeside her.

Men hvis du føler at det svinger opp eller ned på skalaen, kan noen faktorer for din sexlyst være utslagsgivende.

Lav libido

Hvis en unormal lav sexlyst forårsaker bekymring, er det på tide å finne noen mulige årsaker. Men husk at ulike faktorer kan påvirke forskjellige mennesker på forskjellige måter.

Leger og eksperter anbefaler PotenceXL:

Mann som tar av bh på kvinne forfra, seksuelt opphisset - sexlyst - kåthet
Hvordan er sexlysten din?

→PotenceXL (bedre sex, bedre ereksjon)

 

Underliggende betingelser

Underliggende medisinske og psykologiske problemer kan hemme sexlysten helt. Medisinske tilstander som kreft eller andre kroniske sykdommer, for eksempel, kan forståelig nok tappe en persons ønske om sex.

Psykiske problemer kan også bidra til en redusert sexlyst. Depresjon er en vanlig årsak til seksuell dysfunksjon, og behandling av depresjon hjelper ikke på sexlysten.

Forskning viser at enkelte antidepressiva (selektive serotonin reopptakshemmere, eller SSRI) har en tendens til å senke seksuell opphisselse mer enn andre.

Og gitt at noen stoffer har flere mulige bivirkninger enn faktiske virkninger, er det ikke overraskende at enkelte andre medisiner kan gjøre det så bra.

For eksempel kan noen kvinner oppleve redusert libido mens de er på hormonell prevensjon, men rapportene er ikke jevne.

Andre psykiske problemer som stress kan sette en demper på ting. Ava Cadell, MD, forfatter og grunnlegger av Loveology University, påpeker at vanlige psykiske problemer av mennesker som klager over lav libido omfatter depresjon, stress, fødselsdepresjon, prestasjonsangst etter manglende sex i lang tid, og dårlig selvbilde .

Hormoner

Vi skylder på hormoner for alt fra søtsug til sprø humørsvingninger.  Hos kvinner har lav androgennivåer vært knyttet til lav sexlyst, men det er ikke klart om dette er årsaken eller effekten.

Noen undersøkelser tyder på at visse hormoner, som testosteron, kan også spille en rolle i å senke eller endre seksuell lyst, men de er ikke den avgjørende faktoren. Selv om en kvinnes hormoner er alle innenfor normalområdet, kan hun fortsatt oppleve lav libido.

For menn er det litt mer entydige: Hvis en mann har lavt testosteron, vil hans libido sannsynligvis lide.

Samlivsproblemer Komiker Louis C.K. sa om sitt vanskelige ekteskap om det alle menn bekymrer seg om: Ekteskap tilsvarer sex med bare én kvinne for resten av livet.

«Hvordan skal du få oppleve dine villeste drømmer? Du skal ikke ha sex med én kvinne. Du skal ha sex med null kvinner. «Poenget er hvis forholdet ditt er dårlig, vil din libido (eller din partners) også måtte lide for det.

En hel rekke samlivsproblemer kan bidra til lav libido, ifølge Cadell. Mens stort sett alt som negativt påvirker et par har potensial til å begrense begjær, dårlig kommunikasjon, sinne, såre følelser, eller kjedsomhet  som er de vanlige syndebukkene.

Kerner konstaterer at dårlig libido er spesielt utbredt blant par som gjenoppbygger tillit etter utroskap – hvis tilliten ikke er der, er heller ikke sexlysten der.

Andre livsproblemer Planlegger du allerede morgendagens lur? Å være overarbeidet, på kort tid, trøtt, eller alle de ovennevnte har en tendens til å dytte sex ned på listen over prioriteringer.

Nybakte foreldre kan være spesielt utsatt. Hvem ønsker egentlig å ha sex under en periode på tre timers søvn og bleieskiftarbeid?

Nærbilde av kvinne som sitter over mannen, seksuell opphisselse, sexlyst- kåthet
Flere faktorer på virker Kvinners og menns sexlyst

Høy libido Når det kommer til sex, føler du deg som en liten gutt på en bursdag: Kakebuffé, spis så mye du vil? Det er greit.

Å ha et uvanlig høyt libido er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Men det kan bli et problem kjent som hyperseksualitet, tvangsmessig seksuell atferd eller seksuell avhengighet –  hvis det fører til problemer med en persons sexliv og livet utenfor sex.

Som med lav libido, er det en rekke ting som kan gjøre at din ekstreme sexlyst gjør det maksimalt usunt.

Underliggende betingelser Nei, den delen av et nytt forhold når du neglisjerer arbeidet ditt, venner/plikter/ osv for å få nakentid med din nye partner er ikke en «psykologisk tilstand,» . 

Men det er alvorlige psykiske lidelser som kan føre til at en person gjør sex til prioritet nummer én. Ifølge Kerner, kan sex være en form for selvmedisinering for noen individer som lider av angst.

Lav selvfølelse, uløst skamfølelse, og andre uløste følelser kan øke sexlysten også.

Et unormalt høyt ønske om sex kan også betraktes som en psykologisk tilstand i seg selv.

Eksperter har kommet opp med et sett av diagnostiske kriterier for «hyperlidelse», selv om det er ennå ikke en offisiell psykologisk diagnose. En person med sykdommen har overdreven, intense tanker og / eller atferd rundt sex som fører til personlig ubehag eller forstyrrelse på andre områder av livet.

Å fantasere om dine søte medarbeidere er ganske normalt (og selv sunt), men å skulke skole/arbeid for å se på noen «Shaking That Ass» på internett kan signalisere noe som ikke er helt riktig.

Narkotikabruk Enkelte legemidler kan øke din libido ekstremt mye.

Ikke overraskende, de fleste av dem er sentralstimulerende midler som kokain, ecstasy, crystal meth, og koffein.

En klasse i narkotika, kjent som katinonerstatning, stimulerer sentralnervesystemet og kan gi brukerne en økning i energi, følelser av mellommenneskelig samhørighet, og sexlysten.

Wellbutrin, er en slikt type også kjent som bupropion, er foreskrevet av noen leger for vekttap – og økt libido er en bivirkning.

Hvor ligger DU på skalaen? Først, spør deg selv om din libido er merkbart forskjellig fra en grunnlinje, og prøv å identifisere mulige årsaker.

Påvirker din negative og lave sexlyst livet ditt, forholdet ditt, interessene dine osv? For det andre, hvis du er i et forhold, finn ut hvordan din partner føler om sexlysten din. Er dere to helt usynkroniserte eller gjør dere ting som matcher hverandre ganske bra?

Hvis du og partneren din føler dere OK om hvor mye sex du ønsker, er sjansen at din libido er helt fin. Gi gass og kjør på.

Kvinne i orgasme, seksuelt opphisset i sengen, kåthet, sexlyst, libido
Flere måter å øke sexlysten din på. Hva ønsker du ut av å øke din libido? Flere orgasmer, mer nytelse, bedre sex og helse?

Gjør-det-selv Har du lav sexlyst og du ønsker å ta saken i egne hender?

Kerner foreslår en rekke ting for å hjelpe deg med å  tenne bålet ditt.

Først, gi deg selv og partneren din litt ekstra kjærlighet.

Onani og fantasier er et flott sted å starte, som fokuserer på partnerens nytelse under sex. Men libido er ikke bare bygget på soverommet.

Trening, i tillegg til å lindre stress og bedre selvtillit, kan oppmuntre deg og din sexlyst. Et annet alternativ er å gå ut med partneren din og prøve noe morsomt og spontant.

Og selv om dette høres ganske mye det motsatte av «moro og spontan,» kan planlegging av sex med en partner få deg i en sex-orienterte tenkemåte og ta bort prestasjonsangst.

Høy libido, bemerker Kerner, vil ingen klage på, med mindre det fører til en mismatch med en partner, eller om det er en del av en seksuell tvang eller avhengighet.

Snakk med din romantiske partner – det kan være et godt sted å begynne hvis det er det førstnevnte, men å se en profesjonell er et must for sistnevnte.

Har du lav sexlyst? Ønsker du mer energi i hverdagen? Det finnes en rekke anbefalte produkter av leger og sexterapeuter. Blant annet disse for menn og kvinner

PotenceXL – Alt en mann trenger: Alt en mann trenger. Nå får du 1/2 pris og fri frakt! Bestill her.

DERFOR BØR ALLE MENN TA PotenceXL:

-Bedre ereksjon – Bedre utholdenhet – hardere, sterkere, deiligere sex!

Opprettholder muskelmasse – Opprettholder styrke – Hjelper mot overvekt – Hindrer «mannepupper» – Effektiv mot «muffinsmage» – Øker testosteronnivået – Gir økt energi – Reduserer tretthet – Gir økt sexlyst – Styrker immunforsvaret

Bedre sexliv

PotenceXl for menn gir bedre humør, mer lyst, økt potens og mer glede! Lystpillen gir overskudd og ekstra energi som er viktig for sexlysten. Etter kort tid blir frustrasjon byttet ut med kåtskap og glede!

Bedre humør Humøret blir bedre og energinivået heves betraktelig. Lystpillen får deg til å føle deg på topp og du kan nyte livets gleder for fullt igjen!

  Menn kan tydelig merke en mye kraftigere og mer langvarig ereksjon.